Motive divort
Motive divort - cand sunt necesare
Asa cum statueaza Codul Civil, in Romania familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului. Casatoria, insa, se poate desface prin divort, tot conform Codului Codului, divortul putandu-se pronunta de catre instanta competenta, sau, in cazul divortului prin acord, de catre Starea Civila sau notar.
In lipsa acordului intre soti, divortul se poate obtine ori din motive intemeiate, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila, ori prin invocarea unei separari in fapt de peste 2 ani.
In consecinta Codul Civil prevede doi cai de a divorta exceptandu-se demonstrarea unor motive temeinice de divort: Divort prin acord, cale simplificata de divort ce se poate aplica doar celor care se inteleg cu privire la divort in toate privintele divortului, inclusiv incredintarea copiilor dupa divort si numele sotiei dupa divort, o a doua cale fiind cea obligatoriu prin instanta, prin invocarea unei separari de peste 2 ani.
Pentru toate celelalte cazuri insa, cand cel putin una dintre conditiile (a) - (c) de mai sus nu este indeplinita, pentru a obtine divortul, este necesar sa se dovedeasca motive de divort.
Cum stim ca exista motive de divort
Trebuie inteles ca, pentru pronuntarea divortului din motive intemeiate, pe parcursul procesului de divort, este necesar ca judecatorul sa se convinga ca relatiile dintre cei doi sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
De multe ori se poate intampla ca instanta sa acorde chiar un nou termen de 1-2 luni, permitandu-le celor doi soti sa incerce o impacare, sa incerce chiar si o mediere, sa isi revizuiasca relatia si sentimentele. Scopul principal al solicitariii dovedirii motivelor de divort este acela de a limita cat mai mult pronuntarea unor divorturi in situatia cand cei doi isi mai pot reface usor casnicia.
Intre motivele de divort, se pot mentiona, doar pentru exemplificare, de la caz la caz acestea putand sa nu constituie motive de divort sau sa existe si multe altele, in plus:
violenta verbala sau fizica exercitata asupra unui dintre soti
lipsa unor relatii specifice familiei
separarea celor doi
relatii cu alte persoane
alte motive
Evident ca fiecare caz este diferit, asa cum fiecare persoana are propriul caracter. Nu se poate furniza o lista completa a motivelor de divort ce se pot invoca. In unele procese conteaza anumite aspecte legate de casnicie, in altele aceste aspecte nu conteaza.
Cei doi soti nu sunt obligati prin lege sa fie asistati de un avocat pe parcursul procesului de divort. iRedactarea corecta a cererii de divort, precum si dovedirea existentei motivelor de divort reprezinta insa conditii esentiale in acest tip de proces. Riscul neindeplinirii acestor conditii este acela ca cererea sa fie respinsa, o alta putandu-se introduce doar prin indicarea ALTOR motive.
Motive de divort - aspecte importante, pentru divortul din motive intemeiate
Daca, pe parcursul procesului, nu se va dovedi ca exista motive de divort, cererea va putea fi respinsa.
Dovedirea motivelor de divort va necesita abordarea unor discutii in contradictoriu, aducerea de dovezi, prezentarea de marturii.
Este posibil sa fie necesara prezenta unor martori la un termen al procesului, pentru soti.
Nota: Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
TELEFON PROGRAMARI (+ 4) 0722.811.665 sau email: office@avocat-divort.ro
|
|