Cabinet Avocat Magdalena Popeanga, avocat Bucuresti Romania AVOCAT DIVORT
www.Avocat-Divort.ro
Contact Avocat Magdalena Popeanga, contact avocat Bucuresti Romania

Divort prin acord

Divort prin acord - conditii pentru divortul prin acord
Procedura obisnuita a divortului poate aduce celor doi soti, prin solicitarile sale exprese, o serie de momente neplacute si incarcate intens emotional, acest lucru fiind datorat mai ales eforturilor privind dovedirea culpei celuilalt sot sau a culpei comune. Exista, insa, si o cale simplificata de a efectua divortul - divortul prin acord (divortul prin acordul partilor).

In baza noului Cod Civil, se poate efectua divort prin acord cand sotii se inteleg cu privire la realizarea divortului, indifent de timpul trecut de la incheierea casatoriei si indiferent daca au sau nu copii minori din casatorie. Singura conditie absolut necesara este de a se intelege cu privire la realizarea divortului si la toate aspectele implicate.

Tot in baza Codului Civil, divortul prin acord se poate realiza atat la Judecatorie, cat si la oficiile de Stare Civila sau notar. Totusi, in genere, orice tip de divort se poate pronunta de catre o instanta de judecata.


Trecerea de la divortul fara acord la unul prin acord
Daca cererea de divort s-a introdus prin urmarea caii fara acord, in anumite conditii proicesul poate fi transformat intr-unul prin acord. In acest caz este indicat sa se apeleze la serviciile unui avocat pentru a face acest lucru.


Comparatie subiectiva privind locul unde se desfasoara divortul prin acord
O prima comparatie ce trebuie facuta este cea a costurilor unui divort prin acord. In cazul in care partile il efectueaza la Judecatorie, ei pot fi sau nu asistati de avocat.

Taxa de timbru este calculata astfel:
 • pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. a) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare Codul civil 200 lei;
 • pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. b) si c) din Codul civil 100 lei;
 • pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. d) din Codul civil 50 lei;

  Onorariile de avocat pentru asistenta in cazul divortului prin acord sunt destul de reduse, reflectand complexitatea scazuta a demersurilor. Divortul prin acord realizat la notariat poate insemna o serie de vizite si documente de intocmit, o procedura ce trebuie sa ii permita notarului sa le acorde un timp de gandire sotilor si apoi sa intocmeasca un document, comunicand rezultatul si catre Starea civila. Costul rezultat in aceasta situatie poate fi superior primei cai mentionate, in cadrul cunoscut al onorariilor notariale. In fine, o ultima solutie poate fi realizarea divortului direct la Starea civila, solutie ce, teoretic nu implica alte costuri decat taxele legale, dar poate aduce cetateanul in contact direct cu birocratia, cozile, termenele de asteptare aferente. Ca si costuri, poate fi o solutie comparabila cu cea efectuata prin instanta.

  Din punctul de vedere al timpului de desfasurare, trebuie spus ca divortul prin Judecatorie, in cazul acordului, se poate finaliza la primul termen de judecata. Conteaza, insa, timpul ce trece intre depunerea dosarului la Judecatorie si data primului termen, insa, timp ce poate fi semnificativ de mare, in cazul anumitor Judecatorii. In celelalte doua cazuri, se poate termina totul mai rapid, insa, evident, pot apare si elemente ce complica situatiile.


  Nu se poate realiza la starea civila sau la notar divortul prin acord daca:
 • cei doi soti nu se inteleg cu privire la numele purtat de sotie dupa divort
 • exista si alte cereri

  Trebuie mentionat ca prezenta personala a sotilor este ceruta in cazul in care se efectueaza divortul la notar, cel putin in momentul in care notarul verifica daca partile staruie cu privire la divortul prin acord. Noul Cod Civil prevede, insa, posibilitatea ca macar cererea de divort sa poata fi introdusa prin mandatar, prezenta partilor in acest moment putand fi inlocuiota prin mandatari.

  Si cei aflati in strainatate pot desfasura un divort prin acord, imputernicind cate un avocat care sa ii reprezinte, in anumite conditii exprese, fara ca prezenta lor sa mai fie necesara in Romania. Pentru detalii: Divort in Romania din strainatate


  Avantajele divortului de comun acord
  In primul rand, asa cum s-a mentionat mai sus, un prim avantaj al urmarii procedurii divortului prin acordul partilor este aceea ca nu mai este necesara dovedirea si stabilirea culpei.

  In al doilea rand, un proces de divort prin acordul partilor se solutioneaza intr-un singur termen de judecata, daca totul este in regula.

  Alte avantaje ale divortului prin acord sunt si cele de ordin emotional, cei doi reusind sa treaca prin acest demers mult mai usor si mai putin traumatizant. Atat sustinerea de catre amandoi a demersurilor de divort, cat si lipsa necesitatii stabilirii celui/celor vinovati de situatia existenta, permite partilor implicate sa se desparta intr-un mod civilizat, lipsit de accente dramatice negative. Studiile de specialitate arata ca o persoana care a trecut printr-un proces de divort prin acord reuseste mult mai repede sa isi refaca viata si sa se reechilibreze din cat mai multe puncte de vedere.


  Elemente importante la divortul prin acord
  In procesul de divort, sotii nu sunt obligati sa fie asistati de avocati. Prezenta celor doi soti, este obligatorie, atat la depunerea dosarului la Judecatorie, cat si la termenul de judecata.

  Riscul neindeplinirii corecte a procedurii, a intocmirii incorecte a cererii este acela ca divortul sa nu se efectueze prin procedura simplificata a divortului prin acordul partilor sau chiar ca procesul sa fie suspendat. Chiar daca multe instante, in lipsa asistentei avocatilor, intelegand vointa si dorinta celor doi soti, pronunta divortul prin acord, sunt si deseori, situatii in care procesele de acest tip se complica datorita lipsei de informare a sotilor.

  Ca si consecinta, reusita unui proces de divort prin acord este conditionata atat de implicarea si acordul celor doi soti, dar si de modul in care cei doi sunt informati si sunt pregatiti pentru efectuarea demersurilor.


  Divortul prin acord la notariat
  Modificarile aduse de Legea privind Mica Reforma a Justitiei, la sfarsitul anului 2010, si, ulterior, de Noul Cod Civil, au adus posibilitatea realizarii divortului si la notar, dar doar pentru situatia cand partile se inteleg si nu au dispute privind numele dupa casatorie, partaj samd... Ministerul Justitiei a elaborat procedura divortului prin notariat: Ordin nr. 81/C/2011 privind completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995

  Nota: Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
  TELEFON PROGRAMARI (+ 4) 0722.811.665 sau email: office@avocat-divort.ro


  Actualizat cu prevederile Noului Cod Civil, de la 1 octombrie 2011
 • Intrare cont
  Creare cont nou
  Avocat divort Romanian divorce lawyer - English Divorcio de un ciudadano rumano Divorzio di cittadino rumeno

  Pentru programari si detalii ne puteti contacta:

  Telefon: (+4) 0722.811.665
  Email: office@avocat-divort.ro
  Web: Formular contact
  Sediu Cabinet avocat Magdalena Popeanga

  Bucuresti, sect. 3
  str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
  Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
  Harta Google Maps Cabinet av. Magdalena Popeanga

  Click pentru Harta locatie Cabinet avocat divort - Av. Magdalena Popeanga
  [click pe Harta]
  Venim in sprijinul dvs pentru un divort civilizat. Sfaturi:

  * Cautati sa obtineti acordul sotului/sotiei dvs cu privire la realizarea divortului
  * Evitati orice confruntare verbala cu sotul/sotia dvs pe intreaga durata a procesului
  * Porniti de la premisa ca pensia de intretinere ce se va stabili este un drept al copilului dvs
  Info util divort

  * Cererea de divort se depune la Judecatorie
  * Taxa de timbru pentru divort este cuprinsa intre 50 lei si 200 lei
  * Asistenta unui avocat nu este obligatorie dar este recomandabila
  Ultimele stiri - divort

  03-Mai: Despre probleme ivite in practica privind procedura de recunoastere pe teritoriul Romaniei a efectelor hotararilor straine privind desfacerea casatoriei prin divort
  03-Mai: Articol dedicat legislatiei din Canada cu privire la divort
  28-Nov: Materiale dedicate inregistrarii divorturilor din Finlanda si Suedia in evidentele Starii civile romane
  28-Nov: Ce omoara o relatie si cum ajungem sa fim singuri in cuplu. Cum putem depasi acesta situatie fara sa ajungem la divort
  28-Nov: Primarie pagubita de un divort


  Sitemap  Cabinet de Avocat MAGDALENA POPEANGA
  Baroul Bucuresti

  str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
  Bucuresti, sect. 3
  Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
  Email: office@avocat-divort.ro
  Harta


  www.Avocat-Divort.ro

  Website administrat de
  ALIOTH SOFTWARE


  4 useri online